Michelangelo ve Raffaello ’nun Garip Hikayesi ( 2 )

Michelangelo ve Raffaello ’nun garip hikayesi tüm heyecanı ile devam ediyor. İlk Günah Tasviri, Atina Okulu, Yaratılış Tasviri… Bütün bu sanat eserleri sizce nasıl oluşturuldu? Büyük ustalar Michelangelo ve Raffaello ‘nun rekabeti sanat tarihine unutulmaz eserler kazandırdı. Dahilerin savaşı sanat tarihine yön verdi de diyebiliriz.

Bu içeriği okumadan önce bu yazı serisinin ilki olan, Michelangelo ve Raffaello’nun Garip Hikayesi ( 1 ) ‘ni link’e tıklayarak erişebilirsiniz.

 

 

Dahilerin Savaşı: Michelangelo ve Raffaello

Bu garip hikaye herkesin çekinerek yanaştığı huysuz bir ihtiyar ile sevecen bir genç aynı anda Papa II. Julius ’un kanatları altında bir araya geldiğinde çok daha tuhaf bir hal aldı.

 

Raffaello Sanzio da Urbin-Michelangelo ve Raffaello’nun Garip Hikayesi ( 2 )

Raffaello Sanzio da Urbin

 

Raffaello büyük bir hevesle sipariş aldığı işi yani Stanza Della Sagnatura ’nın duvarlarını süsleme işine başlamıştı.

Bu arada huysuz dahiye de kabul etmeyeceği tahmin edilerek, (Şüphesiz burada Bramente’nin Papa II. Julius üzerinde ki etkisini göz ardı etmemek gerekir.) Sistina Şapeli ’nin  tavanını boyama görevi verildi.

Sistina Şapelinin duvarlarını Boticelli, Ghirlandaio gibi ünlü isimler boyamıştı fakat tavan hala boştu. Michelangelo angarya olarak gördüğü bu görevi, kendisinin aslında bir ressam değil heykeltraş olduğu gibi bahanelerle üstünden atmaya çalıştı.

Michelangelo ’ya göre bu ona düşmanlık edenlerin onu küçük düşürmek üzere kurduğu bir tuzaktı.

 

Michelangelo Portre-Michelangelo ve Raffaello’nun Garip Hikayesi ( 2 )

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

 

Fakat II. Julius bu bahanelere kulak tıkayarak bu görev için ısrar etti. Bunun üzerine Michelangelo, 12 havarinin betimlendiği sıradan bir taslak geliştirdi ve Floronsa’dan kendini yardımcılar getirtti. Sonra ne olduysa oldu – dahiliğinin bir alameti olsa gerek – bütün yardımcıları kovdu ve kendini Sistina Şapeline kapattı.

Bu arada Raffaello ‘da Stanza Della Sagnatura aldığı siparişler için çalışmaya başlamıştı. (Bu siparişin Felsefe, Teoloji, Şiir ve Hukuk üzerine olduğunu önceki bölümde belirtmiştik.) En ünlü olanı Atina Okulu, bu siparişlerin ilk taslakları ve başlangıcı aslında Raffaello’nun içine tam sinmemiş bir yerlerde bir şeyin eksik olduğunu düşünmüştü.

 

 

Atina Okulu

 

 

Michelangelo Şehirden Ayrılır ve Olanlar Olur

Bizim huysuz dahimiz de yardımcıları kovduktan sonra kendisini şapale kapatmış ve bu tabir o devirde de caiz midir bilinmez ama harıl harıl çalışmaya başlamıştı. Madem ondan resim yapmasını istiyorlardı onlara resim nasıl yapılır gösterecekti. Bu yoğun çalışma arasında birkaç gün için şehirden ayrılması gerekti.

Onun şehirde olmadığı duyan Bramante ise bu fırsatı değerlendirip Raffaello’yu bir gece hiç kimsenin giremediği Sistina Şapeline soktu. Bramante ve Raffaello’nun gördükleri karşısında yine o devirde bu tabir de caiz midir bilmiyorum ama dilleri tutuldu. Gördüklerini inanamadılar. Bir insanın tek başına bunu nasıl yapabildiğini akılları almadı ve büyük hayretler içerisinde oradan ayrıldılar.

Michelangelo şehre döndüğünde bir şekilde bu izinsiz ziyaretten haberdar oldu ve şapelin anahtarlarının sadece kendisine teslim edilmesi kaydı ile işe devam edeceğini söyledi. Olay Papa II. Julius’a kadar uzandı ve sonunda kazanan Michelangelo oldu.

Raffaello ise iyi gitmeyen işleri için aradığı ilhamı Sisitina Şapelinin yüksek tavanında buldu. Dev birer heykeli andıran etkileyici çıplak insan figürleri.

 

Michelangelo ve Raffaello ’nun Garip Hikayesi

Sistina Şapeli-Roma | Michelangelo ve Raffaello ’nun Garip Hikayesi

 

İki dahi de işlerini büyük bir azimle sürdürürken bir gece Roma sokaklarında karşılaştılar. Raffaello sahip olduğu şöhretten ve yakışıklılığından kaynaklanan rüzgarı, vaktini kadınlarla geçirerek kullanmaktaydı. Yanında ki kadınlarla beraber Michelangelo ile karşılaştığında şüphesiz bu hoş bir tesadüf olmadı. Zira Raffaello içten içe hayranlık beslediği Michelangelo’nun cinsel tercihine göndermede bulunmuştu.

Belki daha önce duymadınız ama Michelangelo de tıpkı çağdaşı diğer büyük deha Leonardo da Vinci gibi bir eşcinseldi.

 

 

Michelangelo ‘dan Gövde Gösterisi

Michelangelo Sistina Şapelinin tavanın tam dört senede bitirdi.

Bitirdiğinde takvimler 1512 yılını gösteriyordu. Bir insan tam dört sene boyunca boyu 40 metreye yaklaşan bir iskelenin tepesinde resipinus* şeklinde çalışması nasıl bir azmin gösterisidir varın siz düşünün. Öyle alışmıştı ki sırt üstü çalışmaya kendisine gelen mektupları bile sırtüstü uzanıp okurdu.

Tek başına bitirdiği bu iş, onun sonsuz hayal gücünün ve maharetinin en büyük simgesi oldu.

Michelangelo ’nun o tavanda neler tasvir ettiğini belki başka bir yazıda anlatırız ama şu kadarını söylemekte yarar var. Michelangelo’nun sanatı öyle büyüktü ki, o kadar muhteşemdi ki; tasvirleri arasındaki Tanrı’nın Adem’e hayat verdiği o ikon haline gelmiş fresk, tavanın merkezinde her şeyin başlangıcını ve gücü temsil etmekteydi.

 

*Resipinus: 1527 civarında, Paolo Giovio adlı bir piskopos, Latince Michelangelo’nun biyografisini yayınladı. Giovio, ressamın Sistine Şapeli üzerindeki çalışmalarını tartışırken onu resupinus veya ‘geriye eğilmiş’ olarak tanımladı. Ancak resupinus aynı zamanda ‘sırt üstü’ olarak da yorumlanmıştır.

 

İlginizi Çekebilir: Rönesans Sanatı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

 

Yaratılış Tasviri – Sistina Şapeli Tavanı | Michelangelo ve Raffaello ’nun Garip Hikayesi

 

İlk Günah Tasviri – Sistina Şapeli Tavanı

 

Raffaello ise aldığı ilham ve tabi ki üstün yetenekleriyle imza odasını tam bir başyapıtlar odasına çevirmişti.

 

Michelangelo ve Raffaello ’nun Garip Hikayesi

Stanza Della Segnatura – İmza Odası | Michelangelo ve Raffaello ’nun Garip Hikayesi

 

 

II. Julius’un Tarihi Hatası

Özetle II. Julius sanata eşi benzeri olmayan eserler kazandırılmasına bir şekilde vesile olmuştur. Fakat anıt mezardan vazgeçip San Pietro bazilikasının yerine yaptırmak istediği ve dünyanın yedi harikasını geride bırakacak olan bir mabed hayali Katolik Hristiyanların başına çok büyük işler açmıştı.

 

Papa II Julius’un Raffaello Tarafından Yapılan Portresi

O kilise için halktan toplanan ağırlaştırılmış vergiler halkı bezdirdi ve halkı kiliseye karşı isyana teşvik etti. Bu isyanın başını da Martin Luther çekmişti.

Evet ! O kilisenin yapımı Protestanlığın doğmasına zemin hazırlamıştı.

Küçük Bir Not : O kilisenin muazzam kubbesini de Michelangelo yapmıştır.

 

Kaynak:

  • Sanatın Öyküsü- E.H. Gombrich
  • Dünya Sanat Tarihi- Adnan Turani
  • Sanatçıların Hayat Hikayeleri- Giorgio Vasari

2 Comments

  1. Mesut ERCAN

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.