Kitap Okuma Listesi – Mayıs 2019
Mevsimler değişiyor. Günler ömrümüzden biz hiç hissetmeden küçük küçük lokmalar yutuyor. Geçen günü ziyana saymamak , dolu dolu yaşamak, aldığı nefesin hakkını vermek için çaba gösterenlere selam olsun…
Geçen günleri en güzel şekilde süslemek işini okuyarak yapanlara, Mayıs Ayı Kitap Okuma Listesi yayında.
İyi Okumalar.
Kitap Tanıtım – Mayıs 2019
Mayıs ayı kitap okuma listesi ‘nin ilk sırasında Kaan Murat Yanık’ın bir kitabına yer veriyoruz: Butimar
BUTİMAR

Butimar – Kaan Murat Yanık | Kitap Okuma Listesi
Yazar : Kaan Murat Yanık
Yayınevi : Kapı Yayınları
Edebiyat dünyasının son yıllarda dikkat çeken ismi Kaan Murat Yanık’tan sıra dışı bir psikiyatrın romanı: Butimar – Sessizliğin Kanatları.
Bir tarafta dünya ile arasında ciddi problemler olan, yanlış yüzyılda yaşadığını düşünen, çarşafa bürünüp kadın kılığında İstanbul sokaklarını arşınlayan, hastalarının hayatlarına müdahil olan ve kendi rüyalarını dahi tasarlamaya çalışan bir psikiyatr… Diğer yanda ise başka bir yüzyılda akan kırmızı bir hayat: Savaş, aşk, simya, büyü, göç, devrim, sefalet ve dostluk… 20. Yüzyıl Başları, Erivan, Bolşevik Devrimi, Ermenilerle Türkler Arasındaki Kavgalar-Aşklar, Simya ve İlkel Psikoloji…
Butimar – Sessizliğin Kanatları, gerçekle hayal arasındaki sınırın silikleştiği bir roman. Doğu-Batı, laik-muhafazakâr ve madde-mânâ çatışmalarıyla örülen bir arka plan… Edebiyat dünyasının son yıllarda dikkat çeken ismi Kaan Murat Yanık, hayaller, rüyalar ve halüsinasyonlarla karışık bir belleği, büyülü gerçeklik akımına da göz kırparak resmediyor. Ve okura akıcı, şaşırtıcı, doyurucu bir roman vaat ediyor.
Butimar ile herhangi bir yerde mahsur kalmak isteyeceksiniz. “İki husus kafamda dolaşıyordu; ölmek ve delirmek. İki hal de ne hissedilebilir ne de doğrulanabilirdi.”
Ölmüş ya da delirmiş olabilirdim yani. Yalnızlığın bilmem kaçıncı evresini yaşadığımı bilmez halde, tamamlanmamış insanları yararak yürüdüm. Otobüsler, tramvaylar, duraklarda bekleyen insanları metal canavarlar suretinde yutup hızla kaçırıyorlardı. Eve girer girmez bir şarkı koydum kendime. Bir daha, bir daha başa sarıp dinledim. Bir tarafım söylemek istediklerimle doluyken, diğer yanım onları yok etmekle meşguldü. Arada kalan bendim ve ufalanıp yok olmamam bir mucizeydi. Bir yanım diğerine şunu söyleyebilmişti en azından, bunu duyabildim… Şarkıyı değil, o şarkıyı ilk dinlediğin zamanki kendini özlüyorsun. O zamana dokunamadığını anlayınca da şarkıyı bir daha dinliyorsun.”
İlginizi Çekebilir : Nisan ayı kitap tavsiyelerine göz attınız mı? Kitap Tanıtım ve Tavsiye Listesi – Nisan 2019
KÖSEM SULTAN

Kösem Sultan – Reşad Ekrem Koçu | Kitap Okuma Listesi | Mayıs 2019 | birsanatbirkitap.com
Yazar: Reşad Ekrem KOÇU
Yayınevi: Doğan Kitap
Osmanlı tarihinin en görkemli kadınlarından Kösem Sultan… Ahmed’in haseki sultanı, IV. Murad ile İbrahim’in annesi, IV. Mehmed’in babaannesi olarak yıllar boyu Osmanlı sarayının temel direklerinden biri. Müthiş bir güç odağı ve evlat katili!
Reşad Ekrem Koçu, Kösem Sultan’ın entrikalarla dolu yaşamının son derece renkli bir tasvirini sunuyor okurlara. Çıplak ayaklı Rum kızının dünyanın en güçlü ve zengin kadınlarından birine dönüşmesinin hikâyesi Koçu’nun kalemiyle bambaşka bir tat kazanıyor.
“Uzun yıllar öncesine dönüyorum ve Murat Reis’in Oğlu’nu okumaya başlıyorum. Büyük bir hayranlıkla okuduğum bu roman uçsuz bucaksız denizlerden geçip giderek bana Osmanlı tarihini sevdiriyor. Yazarı Reşad Ekrem Koçu, Osmanlı tarihini ‘bugünde yaşatan’ mucizevi, görkemli bir yazar! Reşad Ekrem’in eşsiz eseriyle dostluğum artık hep sürecek, herhalde ölünceye kadar…”
Selim İleri
BONCUK OYUNU

Boncuk Oyunu – Hermann Hesse | Kitap Okuma Listesi | birsanatbirkitap.com
Yazar : Hermann Hesse
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Hesse, 1943 yılında, tüm dünyanın savaş cehennemini yaşadığı sırada yazdığı Boncuk Oyunu‘nda, Doğu ve Batı felsefelerinin kusursuz bir bileşiminden oluşan yeni ve ütopik bir dünya düzeni sunar okura.
Sanat ve bilimde disiplinler arası bir uyum üzerine kurulu, Hesse’nin düş ve düşün gücünün ürünü fütüristik bir oyun olan Boncuk Oyunu, bu yeni düzenin simgesidir.
Bu kitabı “Doğu seyyahlarına”, Batı’nın toplumsal dayatmalarına karşı Doğu’nun bireysel özgürlüğünü yüceltenlere, toplumsal ahlakın bireyin iç ahlakını yok ettiğine inananlara adar Hesse; yeni dünya düzenini bireysellik üzerine temellendirir: “Tanrı senin içindedir, kavramlarda ve kitaplarda değil. Gerçek yaşanır, öğretilmez.”
Hesse‘nin Nobel Edebiyat Ödülü‘nü kazanmasında büyük payı olan bir başyapıt Boncuk Oyunu.
Thomas Mann’a göre: “Örselenmiş zamanımızın bizlere sunduğu az sayıda gözü pek ve özgün tasarıdan biri…”
ZAMAN YELİ

Zaman Yeli – Gürsel Korat | Kitap Okuma Listesi | birsanatbirkitap.com
Yazar: Gürsel Korat
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
“Zamanın geçişi, duruşlara benziyor. Zaman geçip gitti derken maddenin biçim ve yer değiştirdiğini söylemiş oluyoruz yalnızca; çünkü zaman bir soyutlamadan başka bir şey değil” diyen Gürsel Korat‘tan, tarihsel bilinçaltını zaman’la kazıyan ve “yeniden kuran” bir roman.
Babailer İsyanını’nın ardından Moğol istilasıyla sarsılan Selçuklu ülkesinde, Kapadokya’nın her göreni afallatan, çok dinli-çok dilli büyülü topraklarında dolaşıp duran kör bir Latin askeri ile “İnsan sevmeyen zalimler, nasıl tanrı adına hükmederler?” diyen sağır bir kilise ressamının, zamanın tozunu attıran hikayesidir Zaman Yeli‘nde anlatılan…
İsyancılara karşı Selçuklu askerleriyle birlikte savaşıp esir düşen, sonra da kendilerini yollara vuran Kör Leon ile Sağır Dimitri‘nin yöredeki sıra dışı varlığı, beyinden ırgatına, papazından dervişine, bölgenin çaresiz insanları için yeni bir isyanın kıvılcımı haline gelecek; hiçbir şeye inancı kalmamış Emîr Haydar‘ı bile değiştiren bu “dünya depremi”, dinleri ve mezhepleri kaynaştırıp Kapadokya’nın karanlık yeraltı şehirlerini umutla aydınlatan “insanca” bir yaşamın müjdecisi olacaktır.
Zaman geçip gidiyor ve yaşananların düş olup olmadığı bile bilinmiyor. Az önceki zamanın bile. Zamanın geçişi, duruşlara benziyor. Biraz önce alnımda duran elim sanki şimdi dizimin üstünde değil; sanki hareket denen şey yalan.
Sanki zaman diye bir şey yok. Geçmiş ve gelecek diye bir şey yok, “şimdiki zaman” da yok.
Nesneler yer değiştiriyor; biz de buna “zaman” diyoruz. (…) Bazı gecelerde, iri inci taneleri gibi nazlı yıldızlarıyla salınan gökyüzüne baktığımda, elimin altından akıp giden zaman yelini anımsıyor, onun sırtını sıvazlıyorum.
Elimin altından mı gelip geçmişti o aslan yeli? Vasili’nin baykuş yüzündeki hırçınlığa tanık olmuş muydum hiç?
İlginizi Çekebilir: Bilim ve sanatın bir araya geldiği Yapay Zeka Sanatçılarla tanışmak ister misiniz?
Kitap Okuma Listesi ‘nde sırada ilginç bir kitap var. Bask edebiyatının en önemli yapıtlarından biri olarak gösterilen Obabakoak.
OBABAKOAK

Obabakoak – Bernardo Atxaga | Kitap Okuma Listesi | birsanatbirkitap.com
Yazar : Bernardo Atxaga
Yayınevi : Aylak Adam
Gözlerden ırak bir Bask köyü olan Obaba’daki farklı yaşamları anlatır. Obaba masumlar ve entelektüeller, çobanlar ve okul çağındaki çocuklar ile doludur.
Sayfaların arasında terk edilmiş bir kadın öğretmen ya da kültürlü fakat kendinden nefret eden bir cüce size fısıldar. Karanlık gizli eğilimlerin iğneleyici bir mizah ile iç içe geçtiği bu hikâyeler kolajında, kasaba dedikodusunu, günlüklerden yapılan alıntıları ve tabii ki edebiyat kuramlarını bulacaksınız.
Atxaga’nın kendine özgü ve ironik üslubu kurmacanın sınırlarını zorluyor.
“Tüm toplumlar, en küçük olanları bile, görülmeyen ama görülmedikleri için gerçekliğinden bir şey kaybetmeyen duvarlar örer ve tüm olumsuz, kötü kokulu şeyleri duvarın dışına fırlatır. Tıpkı şu öyküdeki, kendi topraklarındaki ayrıkotlarını temizleme zamanı geldiğinde, gecenin karanlığından faydalanarak kardeşinin çiftliğine yönelen kötü yürekli bağ sahibi gibi.”
UYKULARIN DOĞUSU

Uykuların Doğusu – Hasan Ali Toptaş | Kitap Okuma Listesi | Mayıs 2019 | birsanatbirkitap.com
Yazar : Hasan Ali Toptaş
Yayınevi : Everest Yayınevi
“Bir bakıma, insan gördüğü şeylerin toplamı kadar uyanık, görmediği şeylerin sonsuzluğu kadar uykuda oluyor, diyordum.”
İlk yayımlandığında Uykuların Doğusu, dairevî yapısıyla okurların başını döndürmüştü.
Yazdığı her romanıyla “roman sanatını yeniden tanımlama”nın peşinde olan Hasan Ali Toptaş, bu kez sınırları zorluyor, alanı genişletiyor.
“Yeryüzüne haykırmak istediğim sözler peşimdeydi artık, duvarlara çarptıkça yankılanıyor, yankılandıkça da bana eskisinden daha anlamlı görünüyorlardı.”
Uykuların Doğusu, roman sanatının ufkuna doğru hareket ediyor; pervane gibi, döne döne, durmadan.
“Tıpkı Binbir Gece Masalları gibi bitmeyen bir anlatıdır Uykuların Doğusu. Sonsuza kadar başa dönmeye mahkûmsunuzdur.”
Ethem Baran
NOT: Kitap Tanıtım ve Tavsiye Listesi yazıları, kitapların tanıtım bültenlerinden oluşturulmuştur.
birsanarbirkitap.com ‘da her ay yayımlanan Kitap Tanıtım ve Tavsiye Listeleri ‘ne linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar!