Kitap Önerileri-Ağustos 2020

Uzun bir aradan sonra yeniden kitap önerileri listesini sizinle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Sayı olarak az olsa da, içerik olarak doyurucu olan kitap tavsiye listemizi sizler için hazırladık. Bu kitap okuma heyecanı bizimle paylaşmanızı diliyor, kitap önerileri ‘ni beğeninize sunuyoruz. Evlerimizde daha çok vakit geçirdiğimiz bu korona günlerinde, evlerimizden çıkmadan, uzak dünyalara yolculuk için biletler sunuyoruz.

Tüm okuyucularımıza iyi yolculuklar dileriz.

 

 

2020 Yılı Kitap Önerileri – Ağustos

 

Tütüncü Çırağı

 

kitap önerileri

Tütüncü Çırağı – Robert Seethaler | 2020 Yılı Kitap Önerileri

 

Yazar: Robert Seethaler

Yayınevi: Jaguar Yayınevi

 

1937 yazının son günleri…

Göl kıyısındaki küçük bir kasabada yaşayan on yedi yaşındaki Franz, annesinin isteğiyle “eski bir tanıdık” olan tütün mamulleri satıcısı Otto Trsnjek ’in yanına, Viyana’ya gider. Böylece hem bir meslek edinecek hem de Viyana gibi bir yerde daha iyi bir gelecek kurabilecektir.

Genç Franz bir yandan mesleğin inceliklerini öğrenirken bir yandan da dükkana uğrayan ünlü tiryakilerle tanışır.

Bu müşterilerden biri olan Profesör Sigmund Freud ile dostluk kuran Franz, Anezka adlı gizemli bir kıza aşık olduktan sonra profesörle görüşmeyi daha da sıklaştırır.

Ancak o günlerde Viyana’ya gelen bir tek Franz değildir; gamalı haçlar, Führer posterleri, Gestapo da gelip yerleşmiştir Viyana’nın kalbine.

Sersemletici bir aşkın pençesindeki Franz, içinde yaşadığı toplumun, siyasetin kısacası etrafındaki her şeyin dönüşümünü geç de olsa fark etmeye başladığında artık dönülmez bir yola girmiştir hayat.

Dünya edebiyatının son yıllardaki en dikkat çeken isimlerinden Robert Seethaler’in bu incelikle örülmüş, yürek burkan romanını Oktay Değirmenci Almanca aslından çevirmiştir.

 

 

Metinlerle Ortaçağda Felsefe

 

Kitap Önerileri Listesi-Ağustos 2020

Metinlerle Ortaçağda Felsefe – Saffet Babür – Betül Çotuksöken | 2020 Yılı Kitap Önerileri

 

Yazar: Saffet Babür – Betül Çotuksöken

Yayınevi: BilgeSu Yayıncılık

 

Hakkında birbiriyle uyuşmayan yargıların olduğu bir dönemdir ortaçağ. Bir yandan karanlık bir çağ, bir barbarlık dönemi; öte yandan düşünsel, sanatsal anlamda verimli bir dönem diye görülür. Her iki yargıda da haklılık payı vardır.

Ne ki, ortaçağ felsefesinin günümüz felsefe yapma geleneğini belirlediği konusunda kuşku yoktur.

Bunun için de ortaçağ derinlemesine ele alınmayı hak eder.

Ortaçağ Felsefesi, bundan dolayı antikçağ düşüncesinden ortaçağ düşüncesine geçişin temsilcisi diye görülen Platinos’tan, ortaçağ düşüncesinden Rönesans düşüncesine geçişin temsilcisi diye görülen Ockhamlı William‘a kadar geçen bin yıllık dönemi, belli başlı filozofların metinleriyle ele alan bundan ötürü de içerden bir felsefe tarihidir.

 

 

Kayıp Aydınlanma
Orta Asya’nın Altın Çağı

 

Kitap Önerileri Listesi-Ağustos 2020

Kayıp Aydınlanma – Frederick Starr | 2020 Yılı Kitap Önerileri

 

Yazar: Frederick Star

Yayınevi: Kronik Yayınevi

 

Kayıp Aydınlanma göz kamaştırıcı bir biçimde, asırlar boyunca dünya medeniyetinin kıyısında değil tam merkezinde olan Orta Asya dünyasını bizim için yeniden canlandırıyor.

Nereye bakacağını gayet iyi bilen ve geniş tarih alanındaki yetkinliği sorgulanamaz olan Frederick Starr uzun yıllar kaynak olarak kullanılacak önemli bir kitap yazmış bulunuyor.”

Francis Fukuyama

 

Görsellerle zenginleştirilmiş bu sürükleyici kitap Orta Asya’nın orta çağdaki karanlıkta kalmış olan Aydınlanma Çağı’nı tarihi sıralamaya sadık kalarak ama kuru bir anlatımdan çıkartarak ortaya koyuyor.

Dönemin en büyük zihinlerinin maceralı hayatları, büyüleyici başarıları ve modern dünyanın oluşumunu nasıl hazırladıklarını açık bir dille anlatan eser, olup biteni sebep-sonuç dairesi içinde okura sunarak zihinlerdeki sorulara cevap veriyor.

Kitaba konu olan neredeyse tüm isimlerin Arapça yazmış olmasından ötürü Arap oldukları yönündeki yanılgıyı bertaraf eden kitap bugün Kazakistan’dan Afganistan’a ve Sincan’a kadar uzanan Orta Asya’da Türkî ve İranî halkların nasıl büyük medeniyetler inşa ettiklerini gözler önüne seriyor.

Kayıp Aydınlanma800 ilâ 1200 seneleri arasında en büyük ve gelişmiş kentlere, en zarif sanata ve hemen her alanda en ileri bilgi ve teknolojiye sahip olan Orta Asya’nın dünya ticaretini ve ekonomisini nasıl yönlendirdiğini anlatıyor.

Orta Asyalılar gökbilimi, matematik, jeoloji, tıp, kimya, musiki, sosyal bilimler, felsefe ve ilahiyat başta olmak üzere hemen her alanda başarı elde etmişlerdi.

Cebire ismini veren, hayal edilemeyecek bir isabetlilik ile dünyanın çevresini hesaplayan, daha sonra Avrupa’da tıbbın temelini oluşturacak eserler veren ve dünya üzerindeki en muhteşem şiirlerin birçoğunu yazan Orta Asyalılardı.

Hatta Birûni keşfinden beş asır önce Amerika kıtasının varlığını öngörmüştü. Tarihte aynı mekân ve zamanda bu kadar çok bilim adamının bir arada olduğu başka bir dönem pek yoktur.

Yazdıkları Thomas Aquinas’ın döneminden bilimsel devrime kadar Avrupa’yı derinden etkilemişti. Aynı şekilde Asya’nın büyük bir kısmı ile Hindistan’da da büyük bir tesir bırakmıştı.

“Kayıp Aydınlanma” tarihin unutulmuş bir devrinin izini sürmekte, Asya’nın Aydınlanma Çağı’nın yükselişini anlatmakta ve neden sona erdiğine ilişkin farklı teorileri değerlendirmektedir.

Geniş bir kaynak ve arşiv yelpazesinden istifade edilerek yazılan kitap akıcı üslubundan dolayı herkese hitap etmektedir.

 

 

Rüya Sakinleri

 

Rüya Sakinleri - Irıs Murdoch

Rüya Sakinleri – Irıs Murdoch | 2020 Yılı Kitap Önerileri

 

Yazar: Iris Murdoch

Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

 

Iris Murdoch yine felsefeci yazar kimliğiyle çıkıyor karşımıza. Romanda ele aldığı aşk, rastlantı, gerçeklik gibi temel konular kimi zaman kurmacanın dokusu içinde erimiş olarak, kimi zaman da üstünde yüzen bir çiçek demeti gibi yoğun bir halde sunuluyor.

Ölüm döşeğindeki ihtiyar Bruno büyük bir kaygıyla geçmişini ve bugününü düşünürken hayatı yeniden yorumlama noktasına gelir.

Sürekli gerçekliği sorgular. Yaşamış olduğu pek çok şeyin bir rüya olduğunu, aslında hayata hiç dokunmamış olduğunu keşfeder. Her şey bir rüyadır ve herkes bir başkasının rüyasında var olmaktadır.

Bruno düşüncelerini geliştirirken çevresindeki insanlar da kurlaşmadan aşka kadar çeşitli ilişkiler içine girerler. Bazen beklenmedik biçimde bir uçtan bir uca savrulup yer değiştirirler.

Yazar, benmerkezci yapıları yüzünden ötekini “ıskalayan” ve bunun için de sık sık yanılan; sözde aşkı ararken başkalarını nesne olarak gören karakterler aracılığıyla insanın iç ve dış dünyasındaki bocalamalarına ve buradaki bir ahlak anlayışı eksikliğine dikkat çekiyor.

Sözgelimi bir aşk ilişkisinde insanın işleyebileceği en büyük suçun belki de karşısındakinin daha fazla sevmesine izin vermesi olabileceği söylenirken tartışmaya açılan yarı örtülü soru-cevaplar da var: Yürümeyen ilişkilerdeki sorun “doğru kişi” sorunu mudur, yoksa “tek eşlilik” sorunu mu?

İnsanların anlayışlarına göre kılıktan kılığa giren bir tanrı hangi durumlarda yararlı olabilir? Aşk amaç mıdır, yoksa?..

Roman yer yer sinematografik atmosferlerle, yer yer de felsefi diyaloglarla örülmüş. Bazen bir dramın ya da gülmecenin, bazen de bir fikrin peşinden sürükleniyoruz. Her iki durumda da sürükleyici ve canlı bir roman.

 

 

Ayrıca sonbahar’da içinizi ısıtacak, okumanız gereken kitapları “Sonbaharda Okunacak Kitaplar” başlığı altında beğeninize sunuyoruz. Sonbahar kitap tanıtım listesine de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Dostoyevski ve Kumarbaz Kitabının İlginç Hikayesi

 

2 Comments

  1. Başkak

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.