no comments

Ressamların Tarzları İle İlgili Neler Biliyorsunuz?

Caravaggio, Brugel, Degas, Rembrandt, El Greco, Monet, Renoir bu isimlere aşinaysanız aslında resim sanatı ve ressamların tarzları hakkında az da olsa bilginiz var demektir.

Renklere aşık, figürlere sevdalısınız!

Rönesans Dönemi, Barok Dönem, Empresyonizm, Ekspresyonizm nedir? Teorik olarak biliyorsunuz.

Yukarıda sayılan tüm ressamlara ve bütün bu sanat akımlarına aşinaysanız, resim sanatı hakkında azımsanmayacak bir bilgiye sahipsiniz demektir.

Bu bilgilere rağmen hala hangi eserin, hangi ressama ait olduğunu tahmin etmekte zorlanıyorsanız.

İşte bu yazı sizin için!

Bir tabloya baktığınızda renkler, ışık oyunları, figürler, arka plan aslında o eserin ressamını tanımamız için size verilmiş birer ipucudur.

Şimdi sıra ipuçlarını bulmakta.

 

 

Caravaggio, Degas, Rembrandt, Monet, Renoir Resimlerini Nasıl Tanırız?

 

Peter Paul Rubens

Resimdeki tüm figürlerin vücutları abartılı hatlarla çizilmişse, özellikle popoları normal insanlara göre kocamansa ve bu koca popolular genellikle size popolarını dönmüş durumdalar ise o resmin sahibi çok büyük ihtimalle Peter Paul Rubens ’tir.

 

Caravaggio, Degas, Rembrandt, Monet, Renoir Resimlerini Nasıl Tanırız?

Peter Paul Rubens – Das Urteil des Paris

 

 

Caravaggio

Resimdeki adamlar kadınsı, biraz şehla ise ve dehşet içinde bakıyorlarsa. Işık ise çoğunlukla dehşetli yüzlerini tek bir noktadan aydınlatıyorsa yani eserde ışık – gölge oyunları baskın olarak mevcutsa büyük ihtimalle bir Caravaggio tablosuna bakıyorsunuz.

 

Ressamların Tarzları

Caravaggio- Aziz Thomas’ın Şüpheciliği (The Incredulity of Saint Thomas) | Ressamların Tarzları

 

Titian

Eğer resimde bulunan tüm figürler bir karanlık batağından kurtulmuş gibi duruyorlarsa. İnsanların yüzlerindeki ifade az önce dayak yemiş gibi duruyor ve bu acıyı onların yüzünde görüyorsanız, o tablo için hemen Titian olduğuna dair tahminde bulunabilirsiniz.

 

Martyrdom of St Lawrence, 1564-1567 – Titian | Ressamların Tarzları

 

 

Pieter Bruegel ve Hieronymus Bosch

Eğer bir tabloda çok fazla figür varsa ve bu insanlar normal görünüyorlarsa bu bir  Pieter Bruegel eseridir.

Yine bir resme bakıyorsunuz tabloda çok fazla figür var ama tam olarak da Bruegel havası vermiyor. Figür çok ama bu insanlar, hayvanlar çıldırmış gibi işte o zaman siz kuvvetle muhtemel bir Bosch tablosuna bakıyorsunuz.

 

Caravaggio, Degas, Rembrandt, Monet, Renoir Resimlerini Nasıl Tanırız?

Pieter Bruegel’ in Bir Tablosu | Ressamların Tarzları

 

Caravaggio, Degas, Rembrandt, Monet, Renoir Resimlerini Nasıl Tanırız?

Bosch Tablosu | Ressamların Tarzları

 

 

Jan van Eyck

Bir resme bakıyorsunuz ve resimdeki her karakter kadın yada erkek fark etmeksizin hepsi eski KGB ajanına benziyor ve her karakterin kocaman şapkaları var ise o tabloya hiç şüphe duymadan Jan van Eyck diyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablo ile ilgili merak ettiklerinizi bulabileceğiniz Jan van Eyck : Arnolfini’nin Evlenmesi başlıklı yazıma linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Ressamların Tarzları

Jan van Eyck: Arnolfini’nin Evlenmesi, 1434 | Ressamların Tarzları

 

Portrait of a Man in a Turban (Kendi portresi olduğu düşünülmektedir.), 1433 – Jan van Eyck

 

 

El Greco

Eğer tablonuzda koyu renkler hakimse; resimdeki insanların hemen hepsi sakallı ve açlıktan kırılıyormuş gibi görünüyorlar ise, bu resim için en sağlam tahmin El Greco‘ dur.

 

Saint Francis in Ecstasy, 1600-1605 – El Greco | Ressamların Tarzları

 

 

Rembrandt van Rijn

Eğer bir tabloda resmedilmiş kişiler, sadece tek bir mum ışığının aydınlattığı bir yerde bulunuyorsa ve bu kişiler perişan durumda görünüyorlarsa bu eser büyük ihtimalle bir Rembrandt‘ tır.

Rembrandt ‘ ın hayatını ve eserlerini merak ediyorsanız Rembrandt van Rijn Kimdir ? başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.

 

Ressamların Tarzları

Taş Operasyonu (Dokunma Alegorisi) (Stone Operation (Allegory of Touch)), 1624-1625 | Rembrandt van Rijn | Ressamların Tarzları

 

Aged 51/51 Yaş Tablosu, Rembrandt van Rijn

 

 

Edgar Degas

Eğer bir resimde zarif balerinler görürseniz ve o balerinler dansa başlamadan hemen önce tasvir edilmişlerse o resmi Edgar Degas‘ ın yaptığını çok rahatlıkla söyleyebilirsiniz.

 

Dans Sınıfı (The Dance Class (La Classe de Danse)), 1873–1876 – Edgar Degas | Ressamların Tarzları

 

Ressamların Tarzları

Sahnede Bale Provası (The Rehearsal of the Ballet on Stage), 1874 – Edgar Degas | Ressamların Tarzları

 

Claude Monet

Bir tabloya bakıyorsunuz karışık fırça darbeleri var ve belirli bir figür yok. Deniz var, bulutların arasında belirli belirsiz bir güneş görünüyor, güneş ışıkları zar zor denizin üstüne düşmüş ama hepsini sanki çözücüsü bulunmayan şifreli bir kanaldan izliyorsunuz.

İşte bu bir Claude Monet tablosudur.

İlginizi Çekebilir : Claude Monet Kimdir?

 

İzlenim: Gün Doğumu (Impression, Sunrise), 1872 – Claude Monet | Ressamların Tarzları

 

Boulevard des Capucines, 1873 – Claude Monet

 

 

Pierre Auguste Renoir

Aydınlık, ışıklar içinde mutlu insanlar kendi aralarında sohbet ediyorlar. Arka planda çiçekler rengarenk. Huzur dolu renkler ve resimdeki insanların sağlıklı oldukları her hallerinden belli çünkü çoğunun yanakları al al. İşte bu bir Pierre Auguste Renoir

 

Ressamların Tarzları

Tekne Gezisinde Öğle Yemeği, 1881 – Pierre Auguste Renoir

 

Ressamların Tarzları

Terasta İki Kız Kardeş, 1881 – Pierre Auguste Renoir | Ressamların Tarzları

 

Bu eserleri incelediğimizde anlıyoruz ki her resssamın kendine ait bir tarzı, hayatı, hayal gücünü aktarış biçimi var. Önemli olan buradaki güzellikleri görebilmek ve hayata onların baktığı göz ile biraz olsun bakabilmek.

Sizce hayatlarımız da bu tablolar gibi değil midir ?

Bazen aydınlık bir gökyüzünde denizi seyreder, bazen kederden bir kuyunun derinliklerinde inleriz, bazen bir dans gösterisindeki gibi mutluluktan kıpır kıpır oluruz, bazen de dayak yemiş gibi huzursuz ve yorgun…Hepsinde bir parça kendimizi buluyoruz aslında, tabloların içinde o yüzden bazen kayboluyoruz…

Bu eserleri ve 50.000 ‘den fazla dünyaca ünlü sanat eserini yüksek çözünürlükte görüntüleyebileceğiniz ve indirebileceğiniz internet sitesini, Chicago Sanat Enstitüsü (AIC) ücretsiz kullanıma açtı. İnternet sitesine buradan ulaşabilir ve ilgi duyduğunuz ressamların sanat eserlerini inceleyebilirsiniz.

İşten, okuldan arta kalan kıt zamanınızda, sosyal medyada gezinen gerekli, gereksiz bu kadar popüler kültür malzemesi arasında sanat, felsefe ve edebiyata zaman ayırıp bu yazıyı okuduğunuz için sizi ayakta alkışlıyor ve teşekkür ediyorum.

Hürmetler. Esenlikler dilerim.

 

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.