Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

Sanatla dolu bu içeriğimizde Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo başlığı altında, sanat tarihinde önemli yere sahip olan bazı eserleri sizin için derledik. Eserleri oluşturan sanatçıları ve eserlerin özellikleri hakkında kısa bilgileri bulabileceğiniz bu yazıda, bazı sanatçıların hayat hikayelerinin ayrıntılarına da yazı içindeki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz. Dünyaca ünlü bu sanat eserlerini tanıtırken, anlatımı sade ve kısa tutarak akılda kalıcılığı arttırmaya çalıştık. Bu tarihi tabloları herhangi bir yerde gördüğünüzde onunla ilgili bilgi sahip olmanın mutluluğunu yaşamanız dileğiyle…

 

 

Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

The Night Watch (Gece Bekçileri) – Van Rijn Rembrandt

 

Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

The Night Watch-Rembrandt | Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

Hollanda’nın önemli ressamlarından Harmensz van Rijn Rembrandt, birçok sanatçının yanında eğitim aldı.

Pieter Lastman ve atölyesini paylaştığı Jan Lievens’ten etkilendiği Rembrandt araştırmacıları tarafından tahmin edilmektedir. 1630’ların başında Amsterdam’a yerleşen sanatçı, yaptığı başarılı portrelerle önemli bir gruba hitap etmeye başladı.

Dönemindeki sanatçılardan farklı olarak, geçmişi değil, devam eden hayatların hikâyesini resmetmeye çalıştı.

Tutkulu ve meraklı bir karakteri, onu farklı konuların resmini yapmaya itti. Tuval üzerine yağlı boya ile resmettiği “Dr. Tulp’un Anatomi Dersi (The Anatomy Lessons of Dr. Tulp)”, çevresinde şaşkınlık yarattı. En ünlü eseri “Gece Bekçileri (The Night Watch)” ise kalabalığın içinde dinamik ve hareketli bir grup portresi olarak dikkat çeker.

Yüzbaşı Frans Banning Cocq ve Teğmen Willem van Ruytcnbuch komutasındaki şehir muhafızlarının gece devriyesinin anlatıldığı tablonun en önemli özelliği, ışık oyunları sayesinde esrarlı bir hava yaratılmış olmasıdır. Tabloda, Barok tarzın en önemli özelliklerinden ışık gölge karşıtlığının, ressam tarafından ustaca kullanılması sayesinde, tüm figürler canlıymış gibi algılanır.

 

 

Two Women Chatting By The Sea (Denize Karşı Sohbet Eden İki Kadın) – Camille Pissarro

 

Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

Two Women Chatting By The Sea – Pissarro |  Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

Empresyonizm akımının en önemli isimlerinden biri olarak anılan Camille Pissarro, Paris’te eğitim gördü.

1855’te, Fransa’ya tamamen yerleşmeden önce Venezüella’yı keşfetmeye gitti. Bir sergide tanıştığı Corot’dan çok etkilendi. Sanat okulu Academie Suisse’te eğitim gördüğü sırada Claude Monet ile tanıştı ve onun sayesinde empresyonistlerin bir araya geldiği Cafe Guerbois’de, gruba katılan yeni bir halka olarak takdim edildi.

1870-1872 yıllan arasında sıkı dostlukları olan Pissarro ve Monet’nin yolları, Fransa Prusya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine ayrıldı. Tıpkı bir guru gibi, peşinde dolaşan öğrencileri oldu ve gruplara hitap etti.

1880’lerin ortasında Seurat’ın yeni-ekspresyonizmiyle yakınlaşan ressam, kendi tekniğinden uzaklaşarak yeni bir yaklaşım benimsedi.

İleri ki yıllarda, gözündeki rahatsızlık yüzünden daha fazla resimle ilgilenemedi. Fransa köy ve şehir hayatı ile manzara resimleri yapan Pissarro’nun ünlü tablosu “Denize Karşı Sohbet Eden İki Kadın (Two Women Chatting By The Sea)” ‘da, renk geçişleri dikkat çeker.

 

 

The Artist’s Mother – James Abbott Mcneill Whistler

 

Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

The Artist’s Mother- James Abbott Mcneill Whistler | Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

Kariyerine asker olarak başlayan ve üç yıl deniz haritacılığı bölümünde profesyonel olarak çalışan Whistler, resme olan ilgisi ağır basınca, ani bir kararla Paris’e yerleşti.

 

İlginizi Çekebilir: Türk Resim Sanatı (Asker ve Çallı Kuşağı)

 

Courbet ile tanışma fırsatı yakaladı ve realizmi savunan bir grup ressamın arasına katıldı.

Japon tarzında yapılmış tabloların taklitlerini yaptı. Londra’ya taşındı ve kendini İngiliz tarzı bir sanatın ortasında resim yaparken buldu. “An”ı anlattığı harmoni kompozisyon kullanımında tonlamalarla, kendi tarzım yakalamayı başardı.

Duygusal ve ahlak konularının ağır bastığı tabloları, gelecekteki İngiliz sanatçıları derinden etkiledi. Ressamın en bilinen tablosu “The Artist’s Mother”, renk geçişleri ve fırça darbeleriyle ön plana çıkar. Baskın renkleri gri, siyah ve beyaz olan tabloda, profilden görünen, elleri dizlerinde ve ayaklarının altında ahşap bir destek bulunan yaşlı bir kadın resmedilir. Resmedilen kadının Victorian tarzı giyimi, ait olduğu döneme bir göndermedir.

 

 

Las Meninas (Nedimeler) – Diego Velazquez

 

Las Meninas-Velazquez

Las Meninas- Diego Velazquez | Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

Felsefe, dil eğitimi ve resim dersleri aldı. İlk öğretmeni Herera oldu, sonra Pacheco’nun yanında eğitim gördü. İki öğretmeninden de etkilenen Diego Velazquez, Kral IV Felipe’nin sarayına ressam olarak atandı.

İspanyol kralın dostluğunu kazandı. Yaptığı portrelerle adından söz ettiren ressamın, ışık oyunları ve tablolarında yarattığı atmosfer, genç İspanyol sanatçılara ilham verdi.

Bodegon türünde eserleriyle dikkat çeken Velazquez’in en ünlü tablosu “Nedimeler (Las Meninas)”, şaşırtıcı bir özelliğe sahiptir. Tablosunda, kendini de resmedilenler arasına yerleştiren Velazquez, yaptığı oyunla gizemli bir hava yaratmayı başarır.

Felipe’nin kızı Margarita ve hizmetçileri, resmi yapan Velazquez’in yanında konumlanır. Kral ve kraliçenin ise arka tarafa yerleştirilmiş bir aynadan yansıması görülmektedir. Böylece resim, ayna objesi sayesinde dışarıdakini içeriye dahil etmiştir.

Resmin yapıldığı anın resmedilmesi ressamı unutulmaz kılmıştır. Velazquez’in, Batı resmine farklı mekan yorumlarıyla kattığı eserler, dikkat çekicidir.

 

 

The Swing (Salıncak) – Jean Honore Fragonard

 

The Swing-Fragonard

The Swing-Fragonard | Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

Jean Honore Fragonard, Chardin’den dersler alarak kendini yetiştirdi. 1752’de Büyük Roma Ödülü ‘nü aldı. Hollandalı birçok ustadan esinlenmesine rağmen, özgünlüğünü hiçbir zaman kaybetmedi. Eserlerinde genel olarak; toplumsal düzendeki çarpıklıklar, erotizm, ‘an‘ın resmi ya da aldatma gibi güncel temaları işledi.

Değişik ortamlarda çocukları resmetmesiyle ve çıplak kadın tablolarıyla dönemin sanat dünyasında dikkatleri üzerine çekti.

Yağlı boya tekniğiyle çalışan sanatçı, La Fontaine’in birçok masalını da betimledi.

Fragonard’ı belli bir kalıba koymak zor olmakla beraber ressam, gittiği yerlerden etkilendi. İtalya’ya yaptığı yolcuklar sırasında Venedik tarzından, Hollanda’da yaşadığı dönemde ise çevresindeki sanatçılardan esinlendi.

Buna karşın, hızlı fırça vuruşlarına sahip olması, kendi tarzını oluşturmasına yardım etti. Tablolarında, bilinen tarihsel sahnelerden çok insanın doğal tarihi yer aldı. “Çalınmış Öpücük (Stolen Kisses)” ve “Sürgü” ‘nün yanında öne çıkan en önemli tablosu “Salıncak – The Swing”, halinden gayet memnun bir adamın, salıncakta sallanan genç kızın bacakları arasındaki gizli şeye baktığı anı betimler.

Eserde Fragonard, o dönemin kadınlarının, kabarık ve gösterişli elbiseler giymesine karşın iç çamaşırı kullanmayarak, erkekleri kendine bağladığına gönderme yapar.

 

 

The Death Of Virgin ( Meryem’in Ölümü)- Michelangelo Merisi Da Caravaggio

 

he Death Of The Virgin-Caravaggio

The Death Of The Virgin-Caravaggio | Bilmeniz Gereken 6 Ünlü Tablo

 

Soyadını, doğduğu köyden alan İtalyan ressam Caravaggio, Roma’ya gitmeden önce Milano ve Venedik’te eğitim aldı.

Işık ve gölge kullanımı ile barok akımının en özgün sanatçılarından oldu.

İlk eserlerini, Lotto ve Savoldo gibi sanatçılardan etkilenerek yaptı. Bir dönem Tiziano’dan eğitim aldı ve bu yolla Venedik Okulu ile ilişki kurdu.

Roma’da kaldığı sırada daha çok, başta kendininki olmak üzere portreler, ölü doğa ve meyve resimleri yaptı. Doğalcılığın yanı sıra ışık ve renklerinde, neredeyse realizm akımının etkileri görülür.

Son dönem eserlerinde dinsel sahneleri resmetti. Tam bir ustalık eseri olan “Meryem’in Ölümü (The Death Of The Virgin)” tablosu, Caravaggio’nun ışık ve gölge konusunda bir dahi olduğunun ve resimsel düzlemi, dramatik bir stilde ele alışının göstergesidir.

“Meryem’in Ölümü (The Death Of The Virgin)” ‘nde ressamın çağdaşlarından farklı olarak gölgelere önem vermesi, dramatik anı tıpkı bir teatral sahne gibi algılanma tabloyu önemli kılar.

 

 

Sıra dışı sanat (!) örnekleri… Yapay Zeka Sanatçılarla tanışmak ister misiniz?

 

4 Comments

  1. Burak er
  2. Ilknur

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.