no comments

Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

İtalya Rönesans’ı, dünya sanat tarihine harikulade ressamlar ve efsane eserler hediye etmiştir. Rönesans dönemine ait bilmeniz gereken birçok değerli ressam ve eser mevcuttur ama bir seçki yapmak durumundayız ve Rönesans sanatına ait en bilinen, en ünlü eserleri sizin için seçmeye çalıştık. Ayrıca Rönesans sanatçıları ve eserleri hakkında kısa bilgiler verdik. Her zaman olduğu gibi emelimiz Rönesans dönemine merakınızı kabartmak ve merak ettiğiniz şeye sizi yönlendirmektir.

 

 

Rönesans Döneminin Bilmemiz Gereken Ünlü Eserleri

Rönesans Dönemine ait ünlü eserleri incelemeden önce Rönesans Döneminin Özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

 

Venüs’ün Doğuşu (Birth Of Venus)-1485

 

Venüs'ün Doğuşu (Birth Of Venus) - 1485 - Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

Botticelli – Venüs’ün Doğuşu (Birth Of Venus) – 1485 | Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

 

“Küçük Fıçı” dediğimde aklınıza muhtemelen kelimelerin ilk anlamları gelir ve küçük bir fıçı hayal edersiniz. Sanat tarihiyle ilgili olanlar hele de Rönesans sanatına ilgi duyanlar için “küçük fıçı” bir lakaptır. İtalyan ressam Botticelli ’nin lakabı.

Fra Lippo Lippi ’nin yanında resim ve geometri eğitimi aldı. Yeteneği ile sivrilen Botticelli, 1480 yılında Sistina Şapeline, freskler yapacak kadar sanatında ilerlemiş durumdaydı.

İlk çalışmalarında dinsel, mitolojik ve alegorik öğeler görünse de Botticelli’nin asıl isteği daima güzele yönelmekti. Çevresinde çok iyi bilinen evhamlı mizacı ona mesleğinde yarar sağladı. Döneminin sanatçılarından, eserlerindeki ayrıntıları, uzun ve ciddi insan figürleriyle ayrıldı.

1485 yılında yaptığı Venüs’ün Doğuşu (Birth Of Venus) isimli eseriyle kendisinin unutulmaz ustalar arasına yazdıracak yeteneğe sahip olduğunu kanıtladı.

Eserde tanrıça Venüs’ün bir deniz kabuğundan doğduğu ve çıplak güzelliğiyle etrafını büyülediği an resmetmek için seçilmiştir.

Botticelli’nin Venüs’ü diğer ressamların Venüs’üne oranla çok fazla erotiktir. Eserde Venüs göğsünü ve cinsel organını tam kapatmaz. Bu tam kapatmama biçimi takip eden birçok heykeltıraşa ilham kaynağı olmuştur. Sanatçının birçok eserinin yakılarak imha edildiği bilinmektedir. Fakat açıkça pagan etkisinde olduğu görülen bu eserine ilginç bir şekilde dokunulmamıştır.

 

 

Mona Lisa (1503 – 1506)

 

Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

Leonardo da Vinci – Mona Lisa (1503-1506) | Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

 

Şüphesiz yaşayan hemen herkes bu tabloyu bir kez olsun görmüş, Mona Lisa’nın simasına aşina olmuştur. Bunu yapan ressamın, ressamlık dışında diğer ustalık alanlarını saymaya başlasak satırlar tutar diye tahmin etmekteyim. Hepiniz bildiği gibi bu usta dahi Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci, kesin olmamakla birlikte Verrocchio’dan eğitim aldığı söylenir. 1482 yılında Milano’ya taşındığında Dük Sforza için çalışmaya başladı.

Sanatçı kompozisyonu işleme tekniği ve fresk teknikleriyle diğer sanatçılar arasında farkını ortaya koymuştur. Yalnızca resimle yetinmedi ve heykel, anatomi, matematik gibi alanlarda da ustalaştı.

Çok uzun yıllar İtalya’yı bir seyyah misali dolaştı. Birçok kral ve asil için resim yaptı.

Üstün zekası ve hemen her şeyi merak etmesi Leonardo da Vinci’nin hayatının yolunu çizdi. 1503-1506 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Mona Lisa her kesimden büyük beğeni kazandı. Mona Lisa, mutlu mu? Üzgün mü ? Hala tartışılmaktadır.

Eserde oturur halde görünen portre “sfumato” yani renk ve tonlar arasında yumuşak geçişi sağlayan gölgeleme yöntemi ile resmedilmiştir. Sfumoto tekniğini ilk kez Leonardo da Vinci’nin kullandığı bilinmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Mona Lisa Tablosunun Sırları

 

 

Atina Okulu (The School Of Athens) – 1510

 

Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

Raffaello Sanzio – Atina Okulu (The School Of Athens) – 1510 | Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

 

İtalyan Rönesans sanatının üç büyüklerinden biri olan Raffaello Sanzio, ilk eğitimini Urbino Kontu ’nun saray ressamı olan babasının atölyesinde aldı.

1504’te Floransa’ya taşındı. Bakire ve Çocuk tablosunu burada tamamladı.

Genç yaşta yeteneğini belli eden Raffaello’nun şöhreti çok çabuk yayıldı ve bu onu hamisi Bramante’nin desteğiyle Roma’ya getirdi hatta Papa ile tanışmasını sağladı. Raffello artık bir saray ressamıydı. Burada Michelangelo’nun eserlerini gördü ve etkilendi.

Resmine konu ettiği teolojik, felsefi ve lirik tablolarda kendi karakterinin aksine bir dinginlik hakimdir.

Sanat tarihinin en büyük eserlerinden biri olan Atina Okulu (The School Of Athens) freskinde eski yunan Filozoflarını tasvir eder. Resmin merkezinde Platon ve Aristoteles bulunur.

Eski Yunanda iyi kötü etkisi hissedilen bütün filozoflar bu resimde tasvir edilmiştir. Resimde idealar dünyasından, mutlak düşünceye kadar pek çok felsefi görüş temsil edilmiştir. Bu tabloya bakanlar bir de sürprizle karşılaşmıştır. Raffaello resme kendini de eklemiştir.

 

Raffaello Sanzio | Atina Okulu

Raffaello Sanzio | Atina Okulu

 

Raffaello, 37 yaşında soğuk algınlığından hayatını kaybeder.

 

İlginizi Çekebilir: Bilmeniz Gereken 6 Dünyaca Ünlü Tablo

 

 

Adem’in Yaratılışı (The Creation Of Adam) – 1511

 

Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler - Adem'in Yaratılışı - The Creation Of Adam

Michelangelo – Adem’in Yaratılışı  (The Creation Of Adam) | Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

 

Rönesans ’ın baş aktörlerinden biri de Michelangelo’dur. İlk gençliğinde Ghirlandaio Kardeşlerden ders aldı. Çok kısa sürede yeteneği ile öne çıktı.

1490 yılında Floransa Kralı Lorenzo de Medici için heykeller yaparak rüşdünü ispat etti. Rüşdünü ispatladığı eser “Davut Heykeli”

 

Michelangelo - Davut Heykeli

Michelangelo – Davut Heykeli | Rönesans Dönemi Eserleri

 

Davut heykelini yaptığında sadece 27 yaşındaydı. İnsan formunu daha iyi tanımak için kadavralarla çalışmıştır.

İdeal insan formuna ulaşma arzusu, onun insan tasvirlerini benzersiz kıldı. Klasik dönemden getirdiği esintilerle yeniyi ekleyen ressam Rönesans ’a büyük etki etti. Derilikte perspektif olgusuna kendi tarzını katarak farklı bir dahi olduğunu göstermiştir. Michelangelo aslında kendisi heykeltıraş olarak tanımlar.

“Adem’in Yaratılışı” (The Creation Of Adam) yaratılış efsanesindeki büyük ayrılmayı ve birbirine ancak parmak ucu kadar yakın ama bir o kadar da ayrı düşmüş Tanrı ve Adem’in hikayesini anlatır. Sahne Hristiyanlık açısından Tanrı’nın Adem’e hayatı üflemesini betimler. Tanrı’nın Adem’i kendi suretinden yarattığına gönderme yapar.

 

 

Venüs ve Adonis (1553)

 

Tiziano - Venüs ve Adonis (Venüs and Adonis) - 1553

Tiziano – Venüs ve Adonis (Venus and Adonis) – 1553 | Rönesans Dönemine Ait Bilmeniz Gereken Eserler

 

Tiziano dinsel ve mitolojik sahneleri tasvir ettiği eserleriyle meşhurdur.

İlk dönemlerde mozaik sanatı ile ilgilense de Bellini kardeşlerin atölyesine girince yağlı boya resimlere yoğunlaştı. 1510 yılında Padova’da yaptığı büyük freskler sayesinde Venedik Cumhuriyet’nin baş ressamı olarak işe alındı. Sürekli seyahat ederek gözlemler yaptı.

Eserleri, tarihi sahneler, mitoloji ve aşk temaları üzerine yoğunlaştı. En ünlü tablolarından biri olan Venüs ve Adonis (Venus ve Adonis) ; Adonis’in Venüs’ü terk edişini konu alır. Venüs köpekleriyle beraber gitmeye çalışan Adonis’i engellemeye çalışırken resmedilir.

Efsaneye göre aşık olduğu tanrı Adonis’i durdurmaya çalışan Venüs’ün çıplak bedeni dikkat çekicidir. Tabloda sadakati simgelemek için köpek figürü kullanan ressam, hemen ağacın dibinde uyuyan ve bu dramatik ayrılıştan habersiz bir meleğe de dikkat çeker.

 

İlginizi Çekebilir: Ünlü bir tabloda gördüğünüz portakal sizce eserde neyi simgeler? Merak ettiyseniz Sanat Tarihinde Semboller ve Alegoriler yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Sıra dışı sanat örnekleri! Yapay Zeka Sanatçılarla tanışmak ister misiniz?

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.